magyar english
VI. Bihari Táj Napja
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Tiétek a liget - Gyermeknap az Állatparkban

 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kultúrtörténeti értékek
Védett természeti területek

MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Éljen a vakáció! – Töltsék velünk a szombat éjszakát a Kígyósi Nagyerdőben!
 
Éjszakai sátorozás, természet-megfigyelés és madárgyűrűzés is szerepel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság „Tisztítótűz a Kígyósi Nagyerdőn” elnevezésű hagyományos programjában, melynek időpontja június 17-18.
   
 
A program alkalmat ad arra, hogy a résztvevők megismerjék az erdő késő alkonyati, éjszakai, hajnali világát, hangjait, megtapasztalják, mennyire más ez, mint a nappali világ. Talán feloldódhatnak az éjszakai zajokkal (például a baglyok kísérteties hangjával) kapcsolatos régi félelmek is.
 
A közös élmények mellett alkalom nyílik önálló természetfotózásra: lencsevégre kaphatják az apróbb állatokat, növényeket, de megörökíthetik a hajnali táj párás derengését is. Kellemes elfoglaltság lehet a botanikai ismeretek bővítése (növényhatározás), vagy egy közös szalonnasütés.
 
A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz alkonyati és hajnali madárgyűrűzés. Ilyenkor a bokorlakó énekesmadarak jóval nagyobb számban akadhatnak a hálóba, mint a nappali órákban. Az erdőben fészkelő mezei és barátposzátákra, énekes és fekete rigókra egyaránt számíthatunk. Bizonyára hálónkba akad majd néhány fülemüle is, melyet a legtöbben csak hangjáról ismernek, ritkán kerül szem elé.
 
Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy sátorról, hálózsákról és egyéb felszerelésekről, valamint ételről és italról mindenkinek magának kell gondoskodnia. Aki érzékeny a rovarcsípésekre, az gondoskodjon a megfelelő védekezésről. Az éjszakai sátorozás helyszíne a Kígyósi Nagyerdő egyik tisztása lesz, megfelelő távolságra a civilizációtól, mégis csupán 10-15 percre a településtől.
 
A programot minimum 10 fő részvétele esetén tartjuk meg. Előzetes bejelentkezés és információ Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +36 30 475 1777-es telefonszámon. A találkozó helyszíne: Szabadkígyós, sportpálya parkolója GPS-koordináták: É 46°35’57.03” K 21°05’01.33”. Időpontja: június 17. szombat, 15.00 óra. Gyakorlott túrázók és új érdeklődők jelentkezését egyaránt örömmel fogadjuk!
 
Fotó: Boldog Gusztáv
 
 
 
 
   
 
2017.06.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design