magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Elvégeztük a gémtelepek légi felmérését
 
Május 24-én megtörtént a gémtelepek légi felmérése a Körös-Maros Nemzeti Parkban.
   
 
A felmérést végző kisrepülővel először Nagyszénáson szálltunk fel. Utunk során négy telepről sikerült légifelvételeket készítenünk. Megállapítottuk, hogy a Kakasszéki-tavon (Orosháza és Székkutas határán) 140 pár nagy kócsag fészkel. A közelben fekvő Sóstón csupán két párat láttunk, Szentesen, a Fertő-lapistói halastavakon viszont 58 pár, a szentesi termáltavon pedig 113 pár lelt otthonra. Az elkészült fotók kiértékelése, elemzése után a kisebb testű társfészkelőket (vörös, szürke és üstökös gémeket, bakcsókat) is számba vesszük majd.
 
Ezt követően, a Kis-Sárrét gémtelepeit mértük fel. A Begécsi-halastavakon három, az Ugrai-halastavakon egy telepet láttunk. Az Ugrai-rét mocsarában szintén van egy évtizedek óta ismert gémtelep.
 
Megállapítottuk, hogy a térségben a nagy kócsag a korábbi évekhez hasonló számban költ, négy telepen összesen 270 pár. Ezúttal kitűnően meg tudtuk figyelni a Zöldhalmi-tó vegyes gémtelepén a kisebb gémféléket: kis kócsag, üstökös gém és bakcsó kolóniát is láttunk, együttesen mintegy 100 párat.
 
A gémtelepek légi felmérése nemcsak azért fontos, mert így pontosabb számokat tudunk meghatározni, mint a földi számláláskor, hanem képet kapunk a telepek elhelyezkedéséről is. A felvételek alapján évről-évre nyomon tudjuk követni az élőhelyek változásait.
 
 
 
 
   
 
2017.06.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design