magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
A Maros hullámterében újra előbújtak a bánáti csigák
 
A hűvös, őszies idő hatására ismét előbújtak a bánáti csigák. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén legnagyobb mennyiségben a Maros-ártérben találkozhatunk velük.
   
 
Mivel a bánáti csiga nem síkvidéki, hanem inkább domb- és hegyvidéki faj, ezért a hűvösebb klímát kedveli. Már kora tavasszal, március elején aktív, jóval korábban, mint más csigafajok. A nyári melegben viszont nem nagyon mutatkozik, valószínűleg az avarba, az áradás által lerakott ágkupacok alá bújik, esetleg nagyobb fatörzsek leváló kérge alatt húzódik meg. Most azonban a hűvösebb idő hatására ismét szép számban megjelent a Maros mentén, a hullámtéri erdőkben. A hideg, fagyos idő beálltával aztán majd ismét elbújik, telelőhelyet keres magának.
 
A bánáti csiga a Kárpát-medence délkeleti részén elterülő Bánát bennszülött (endemikus) faja. Magyarországra a Kárpátokból érkező folyók árterei mentén jut el. A hullámtéri őshonos fajú, nyirkos erdőket kedveli. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Maros-ártéren kívül nagyobb állományai élnek még Gyulán a Mályvádi erdőben, a geszti kastélyparkban és a Dénesmajori Csigáserdő Természetvédelmi Területen.
 
 
 
   
 
2016.10.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design