magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Vidrakölyköt találtunk a Csanádi pusztákon
 
Azt már régóta tudjuk, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legnagyobb, fokozottan védett mocsarában, a Nagy-Zsombék területén élnek vidrák. Arra azonban, hogy helyben szaporodnak is, most találtunk először bizonyítékot: egy kései, augusztusban született, aprócska vidrakölyök került most elő.
   
 
Mivel a vidra meglehetősen rejtőzködő életmódot folytat, leginkább csak éjszaka mozog, így csupán hátrahagyott nyomaiból (ételmaradékok, ürülékek) tudunk következtetni a jelenlétére. Igazgatóságunk munkatársa a legutóbbi mocsárjárás alkalmával egy nagyon sűrű gyékényesben bukkant rá az aprócska (kismacska méretű) vidrakölyökre. A kis jövevény – melynek még szemei ki sem nyíltak – egy gyékénylevelekből épített fészekben pihent. A vidrák egyébként általában jól elrejtik utódaikat, jellemzően valamilyen parti üregben, vagy kidőlt fák odvában.
 
Ez a vidrakölyök tehát az első bizonyíték arra, hogy a szikes pusztában elterülő mocsárban a vidrák szaporodnak is. Ez a kölyök meglehetősen későn született, de mamája valószínűleg úgy ítélte meg, hogy a területen talál majd elegendő táplálékot a felneveléséhez. A kis vidrakölyök csak a jövő év folyamán válik önállóvá, addig a nőstény közelében marad.
 
Magyarországon belül elsősorban a Dunántúlon vannak erős vidraállományok. A Dél-Alföldön leginkább a folyók, tavak környékén élnek, így a Maros mentén, a Körösök árterében, Biharugra és Dévaványa térségében találkozhatunk velük. Jellemzően 2-3 utódot nevelnek, de előfordulnak ennél népesebb családok is.
 
 
Az apróság előre nyújtott bal lábán az ujjak között látszódik az úszóhártya is.
 
Szinte áthatolhatatlan gyékényes, zsiókás és nádas mocsár rejti a vidrakölyköt.
 
 
 
 
   
 
2016.09.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design