magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Államalapításunk éjjelén kis bölény született
 
 
Augusztus 20-án ismét utódja született a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában élő európai bölénypárnak. A kis bikaborjú egészséges és máris érdeklődve figyeli a látogatókat.
   
 
Állatparkunk 2014-es megnyitásakor két európai bölény került hozzánk: egy bika (Policht) és egy tehén (Kada). Tavaly júliusban megszületett első utódjuk, a Szittya névre keresztelt bikaborjú, aki azóta már az Őrségi Nemzeti Parkban él, s reményeink szerint ő lesz majd az ottani bölényállomány „ősatyja”.
 
Policht és Kada második utója szombat éjszaka jött a világra, s rövid idő elteltével lábra is állt. A látogatók már szemügyre vehetik a fiatal bikát, aki szülei óvó tekintete mellett sétálgat a karámban. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a karámot most csak nagyon óvatosan közelítsék meg, semmiképpen ne nyúljanak be, mert a bölényszülők ebben az időszakban nagyon agresszívan viselkednek, ha a legkisebb veszélyt észlelnek, máris támadnak.
 
A bölényborjak általában 240-270 napos vemhesség után jönnek a világra és 6-8 hónapos korukig szopnak. Rendszerint csupán egyetlen utód születik, az ikerellés nagyon ritka.
 
A világban ma már rendkívül kevés (mintegy 4500) tisztavérű európai bölény él. Valamennyien a lengyelországi Bialowieza Nemzeti Park bölényrezervátumából származnak, amely az európai fajvédelmi program fontos területe. Itt vezetik azt a törzskönyvet is, amelyben a Körösvölgyi Állatparkban élő európai bölénypár és első utódjuk, Szittya is szerepel, illetve később a most született borjú is bekerül majd.
 
Az új jövevénynek egyelőre még nincs hivatalos neve. Annyi azonban bizonyos, hogy „Sz” betűvel kezdődik majd, mivel a fajvédelmi program keretében ezt a kódot kaptuk a Bialowieza Nemzeti Parktól.
 
 
 
 
 
   
 
2016.08.23.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design