magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Vegyes gémtelepek a Körös-ártérben
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén két vegyes gémtelep található. Az egyiket szürke gémek és kárókatonák alkotják, a másikban pedig bakcsók, szürke gémek és kiskócsagok költenek együtt.
   
 
Az első telep a Hármas-Körös egyik szentély típusú holtága mentén, egy puhafás ligeterdőben található. Itt az idős nyárfák felső harmadában kárókatonák, az alsóbb régiókban pedig szürke gémek költenek. Tavaly a telep nagy részét már lelakták (kiszáradtak a fák), ezért az idén kicsit odébb költöztek. A telepen 50-60 kárókatona és 40-50 szürke gém költött. A fiókák már kirepültek, napközben a környező területeken táplálkoznak, esténként pedig visszatérnek a fészekbe. A gémtelep közelében több éve költ egy barna kánya is.
 
A másik telep a Köröstől kicsit távolabb, egy vegyes erdőben található, ahol már sok az ezüstfa is. Mivel az idős nyárfák kiszáradtak, ezért a gémek az alacsony ezüstfákon raktak fészket, mindössze másfél-kétméteres magasságban. Itt mintegy 70 pár bakcsó, 60 pár szürke gém és 5-6 pár kiskócsag rakott fészket. Utóbbi faj meglehetősen ritkán fészkel errefelé. Néhány bakcsófióka még a fészekben van, de a többi fiatal madár már kirepült.
 
Érdekes, hogy ez a második telep a folyótól távolabb esik és más vízfelület sincs a közelben. Annak idején valószínűleg azért telepedtek meg itt a gémfélék, mert a környéken nagy rizstelepek voltak.
Előfordul, hogy egy 20 méter magas nyárfán 20-25 pár gém költ. A szürke gémek fészke esetenként több mázsás is lehet.
 
 
 
 
kis kócsag fiókák
 
 
rejtőzködő bakcsó fiókák
 
 
 szürke gém fióka
   
 
2016.06.27.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design