magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Virágba borult a löszpusztai bemutató kert az Anna-ligetben
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkjában nemcsak az állatfajok bemutatása a cél, hanem Dél-Tiszántúl őshonos fás és lágyszárú növényfajainak megismertetése is.
   
 
Korábban már kialakításra került egy gyógynövényes kert a legjellemzőbb gyógyhatású növények bemutatására. Két éve telepítettük a Dél-Tiszántúlon ritka és jellemző löszpusztai növények bemutató kertjét.
 
A löszpuszta gyepek valaha a Dél-Tiszántúl jelentős részét borították, a Békés-Csanádi löszhát nagy kiterjedésű legjobb minőségű, csernozjom talajú részein. Azonban mára már csak kis kiterjedésű területekre szorultak vissza, legtöbbjüket már évszázadok óta szántóként hasznosították. Így többnyire keskeny gyepsávokban, úgynevezett mezsgyékben maradtak meg, vasutak, utak mentén, kurgánok és földvárak tetején.
 
A löszgyep a Dél-Tiszántúl egyik legveszélyeztetettebb élőhelye, az Európai Unióban a síksági pannon löszgyepek néven kiemelt jelentőségű élőhelytípus, melynek a védelme érdekében a Natura 2000 hálózathoz tartozó természetmegőrzési területeket kellett kijelölni.
 
Az Anna-ligetben kialakított kertben 28, a Dél-Tiszántúlon is őshonos löszpusztai növényfajt mutatunk be. A fajok között ritka, védett fajok is szerepelnek, mint a gumós macskahere, karcsú orbáncfű, törpemandula, kék atracél, hengeresfészkű peremizs, gór habszegfű, pusztai gyújtoványfű. Érdekesség, hogy a gyakoribb fajokból négy különböző zsályafaj is látható egymás mellett, a ligeti, mezei, osztrák és lózsálya. Megtalálható itt a ritka fajok közül a sarlós gamandor, a hegyi len, a töviskés imola, az egyenes pimpó és a koloncos legyezőfű is.
 
Érdemes a következő hetekben ellátogatni a Körösvölgyi Állatparkba és megtekinteni a löszpusztai bemutatókertet, mert március végétől kezdődően egész nyár folyamán találunk benne virágzó fajokat.
 
 
 
 
 
 
   
 
2016.06.20.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design