magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Batla időzik a Nagy-Zsombékon
 
Több mint két hete tartózkodik egy batla a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületéhez tartozó Nagy-Zsombékon.
   
 
Az íbiszfélék családjába tartozó batla igen ritka fészkelő faj Magyarországon. Leginkább a hortobágyi mocsaras területeken fordul elő. A Körös-Maros Nemzeti Parkban a Kis-Sárréten költ néhány pár, de ott sem minden évben. Ennek a fajnak tehát már a puszta megjelenése, rövidebb-hosszabb itt tartózkodása is ritkaságszámba megy.
 
A Csanádi pusztákhoz tartozó Nagy-Zsombékon április utolsó napjaiban tűnt fel egy példány, mely azóta is itt tartózkodik. Nemzeti parkunk munkatársai mellett a térségben mozgó madarászok is több alkalommal megfigyelték már. Errefelé egyébként csak néhány évente fordul elő a faj. A viszonylag hosszú itt tartózkodása azt jelzi, hogy a Nagy-Zsombék élőhelyei kedvező állapotban vannak számára és megfelelően nyugodt is a terület. A mocsaras terepen bőven talál magának táplálékot. Hosszú, lefelé hajló csőrével vízi élőlények után kutat.
 
A batla külsőre is szép, kecses madár. Tollazata távolról vörösesbarnának hat, de közelebbről megfelelő fényviszonyok mellett észrevehető, hogy háta és szárnya violásan, zöldesen csillog, irizál.
 
 
 
   
 
2016.05.22.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design