magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Már énekelnek a fülemülék
 
A fülemülék sokak szerint a világ legszebb hangú énekesmadarai. Mostanában egyre gyakrabban hallhatjuk őket a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is, mivel visszatértek afrikai telelőhelyükről és megkezdték a területfoglalást.
   
 
Barna színű, vöröses farkú énekes madarunk leginkább az ártéri erdőkben keresnek maguknak fészkelőhelyet, de sokan közülük a városszéli parkokban, ligetekben is megtelepednek. A bokros, háborítatlan helyeket kedvelik, ahol el tudnak bújni. A területfoglalás időszakában a hímek szinte egész nap énekelnek, ráadásul több szólamban.
 
Ahogyan a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján is olvasható, a fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen "Fülemüle" című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez természetesen a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Handel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde "A csalogány és a rózsa" című novellájának főhős csalogánya dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.
 
1924 májusában, a rádió hőskorában, Angliában a BBC-n közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon is megismételték.
 
Felhívjuk figyelmüket, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkjában idén is megrendezzük a Fülemülék éjszakáját. Április 23-án este egy szakvezetéses túra keretében nemcsak a fülemülék gyönyörű énekét hallgathatják meg, hanem az Anna-liget más lakóinak esti, éjszakai életét is megfigyelhetik.
 
 
 
 
 
   
 
2016.04.18.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design