magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Többmint háromszázhatvan kisbárány született
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén befejeződött a juhok ellési időszaka. Összesen 192 cigája és 175 racka bárány született.
   
 
Az őshonos juhfajtáknál általában igen jó az ellési arány, idén is 90 százalék körül alakult. Jó néhány ikerellés is volt. Az első bárány január 27-én, az utolsó március 11-én született. Valamennyien kikerültek már a fogadtatóból, kis csoportokban helyeztük el őket, ahol 8-10 anyajuh és a bárányaik vannak együtt. A 2-3 hétnél idősebb bárányok még nagyobb csoportokban vannak, s ők már darát és finom lucernaszénát (bárányszénát) is kapnak.
 
Mivel a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep juhállománya törzstenyészet, ezért a kisbárányokat a Magyar Juhtenyésztő Szövetség feltételrendszere alapján gondozzuk. Hetvennapos korukban mérlegelésen esnek át. Lassan megkezdjük a növendék kosjelöltek kiválogatását. Az ígéretes egyedeket a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség által üzemeltetett, őshonos tenyészkosokat felnevelő központi telepekre szállítjuk. A cigáják esetében ez a központi kosnevelő Mezőhegyesen, a hortobágyi rackaesetében pedig a Hortobágyon van.
 
 
 
 
 
   
 
2016.03.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design