magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Az első nyúlfiak már megszülettek
 
Magyarországon az egyik legkorábban szaporodó állatfaj a mezei nyúl. A Körös-Maros Nemzeti Parkban már február első felében láttunk kisnyulakat.
   
 
Szapora, mint a nyúl –tartja a szólás, s hogy ez mennyire igaz, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mezei nyúl már akkor képes újra megtermékenyülni, amikor még meg sem szülte az előző párzások során fogant utódait. Ez az úgynevezett kettős vemhesség, szaknyelven szuperfötáció.
 
A vemhesség általában 42-43 napig tart. Fialás előtt a nőstény száraz, füves vackot készít, de 3-4 utódját nem egy fészekaljba szüli meg, hanem 2-3 különböző helyre. Teszi ezt azért, hogy nagyobb esélyt adjon a nyúlfiaknak a túlélésre, a ragadozók támadásakor ne az egész család vesszen oda.
 
A fajfennmaradás érdekében a nyúlnak tehát különféle trükköket kell bevetnie. Az anya törekszik arra, hogy minél kevesebb szagmintát hagyjon. Ezt úgy éri el, hogy szoptatáskor sosem megy közvetlen a kisnyulaihoz, hanem többméteres távolságból beugrik a fészekbe, így a ragadozók elvesztik a szagot.
 
A kisnyulak szőrösen és nyitott szemmel jönnek a világra. A gradációs években képes jelentősen felszaporodni az állomány, de ezt rendszerint a következő évben összeomlás követi. Az első utódok február közepén, az utolsók szeptemberben születnek. Utóbbiaknak azonban már kevesebb esélyük van a felnövekedésre. Az állomány döntő részét a május közepe és július eleje között született nyúlfiak adják.
 
Magyarországon Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében él a legtöbb mezei nyúl. Kisebb számban az ország szinte minden részében előfordul, még a hegyvidéki erdőkben is.
 
Kisparcellás mezőgazdálkodással, szegélyek meghagyásával és kaszáláskor vadriasztó lánc felszerelésével kedvezőbb életfeltételeket biztosíthatunk a mezei nyulak számára. Létrehozhatunk „nyúlbüfét” is, ami azt jelenti, hogy egy sávon belül 18-20 fajta növényt vetünk el, elsősorban pillangósokat. Az aranysakál állományának fékentartása szintén javíthatja a mezei nyulak túlélési esélyeit.
 
 
   
 
2016.02.21.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design