magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Gyulán tölti a telet egy fehér gólya
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén ezen a télen eddig csupán egyetlen áttelelő fehér gólyát figyeltünk meg. A jó kondícióban lévő, mozgékony madár Gyulán tanyázik.
   
 
A gólyát a Gyulai Húskombinát, a Volán-telep és a sportpálya által határolt háromszögben látták a leggyakrabban az arra járók. Kollégáink is többször megfigyelték már, de a lábán lévő gyűrű adatait egyelőre nem sikerült leolvasni, így nem tudjuk, milyen korú és hol gyűrűzték meg.
 
Láthatóan jó kondícióban van, nagyon mozgékony és nem fél az emberektől, de ha valaki 10-20 méterre megközelíti, akkor elszáll. Fő táplálékául a pockok és egerek szolgálnak, ám a kommunális hulladékok között is szívesen kutat.
 
Az utóbbi években az enyhébb időjárásnak köszönhetően az ország több pontján megfigyeltek áttelelő fehér gólyákat. A KMNPI területén tavaly télen három gólya tartózkodott Gyula, Újkígyós és Kétegyháza környékén. A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendszerint olyan példányok maradnak itt a hideg évszakban, amelyek valamilyen módon közeli kapcsolatba kerültek az emberekkel. Például fiókakorukban kiestek a fészekből és emberek nevelték fel őket, esetleg valamilyen sérülés miatt rövidebb-hosszabb időt madárkórházban töltöttek.
 
 
 
 
 
   
 
2016.01.27.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design