magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kelemen és Ürbő is gyakori vendég a Körös-Maros Nemzeti Parkban
 
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai tavaly két parlagi sast láttak el műholdas jeladóval. A két madár – Kelemen és Ürbő - gyakran tartózkodik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén.
   
 
Magyarországon mintegy 160 pár parlagi sas fészkel, Közép-Európában ez a legnagyobb állomány. Jelentős részük a Dél-Alföldön neveli fel fiókáit. Igazgatóságunk is részt vesz a Magyar Madártani Egyesület által koordinált és az Európai Unió által támogatott Helikon LIFE+ projectben, melynek célja a parlagi sasok védelme.
 
A 2012-2016 között zajló projekt egyik fontos eleme, hogy minden évben jó néhány fiatal parlagi sasra műholdas jeladót szerelnek fel az MME szakemberei az érintett nemzeti parkok munkatársaival együttműködve. Az elmúlt években összesen 37 madár kapott jeladót, melyek közül 18 jelenleg is aktív, az ő útjukat tehát nyomon tudjuk követni. Van olyan parlagi sas, amely egészen Ghánáig jutott el, többen pedig Görögországot barangolták be.
 
Tavaly csupán két madár kapott jeladót. Egyikükről már sokat hallhattunk a hazai sajtó híradásaiban. Ő Kelemen, aki mentett tojásból született május 4-én a KMNPI dévaványai Túzokvédelmi Állomásán, majd egy jászsági saspár fészkébe, pótszülőkhöz helyezték ki. A műholdas jeladótól érkező információk szerint Kelemen azóta is hű maradt térségünkhöz: gyakran megfordult a dél-békési tájakon. Néha átrepült Romániába, legutóbb pedig a Vajdaságban tartózkodott.
 
A másik jeladós parlagi sas, Ürbő egész decemberben a Dél-Alföldön, Békés és Csongrád megye határán mozgott. Január elején munkatársaink Kardoskút térségében látták.
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotó: Horváth Márton
 
 
 
 
Fotó: Fatér Imre
 
 
 
 
Fotó: Horváth Márton
 
 
 
Fotó: Horváth Márton
 
 
 
 
Fotó: Horváth Márton
 
   
 
2016.01.15.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design