magyar english
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
III. Túzokfesztivál
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Túzok Vándorkupa
 
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
XV. Őszrózsa Természetvédelmi Vetélkedő - 2018
 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kultúrtörténeti értékek
Védett természeti területek

MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Ha szombat, akkor darules!
 
A korábbi évekhez hasonlóan idén novemberben is minden szombat délután szakvezetéses darulesre várjuk az érdeklődőket a Kardoskúti Fehér-tónál.
   
 
A Sóstói Telep melletti magaslesről (Kb. 1 km-re a Kardoskút Pusztaközponttól Hódmezővásárhely felé vezető út jobb oldalán – GPS: 46º 28’45.63” É; 20º 37’23.38” K) teleszkópok segítségével figyelhetik meg a madarakat, amint behúznak éjszakázni a tóra. Közben szakvezetőnktől sok-sok érdekességet tudhatnak meg a daruvonulásról, illetve más madarak mozgásáról is.
 
Az őszi esőzéseknek köszönhetően jelenleg a tó mintegy 80 százalékát sekély (8-10 centiméter mélységű) víz borítja. Így éppen ideális, nyugodt éjszakázóhely a darvak számára.
 
A nagy madarak vonulása szeptember második felében kezdődött, s várhatóan november közepén éri el a csúcsát. Már most is több mint 10 ezer daru tartózkodik itt. Napközben a környező kukoricaföldeken táplálkoznak, majd alkonyat előtt 2-2,5 órával kezdenek csapatokba verődni az előgyülekező helyeken, ahonnan aztán együtt, többezres csapatokban húznak be éjszakázni a tóra.
 
Az őszi vonuláskor a darvak jóval hosszabb ideig tartózkodnak a Fehér-tó környékén, mint tavasszal. Enyhébb teleken sokan közülük itt is maradnak. A kontinens belsejében a Vásárhelyi-puszta a darvak legészakibb rendszeres telelőhelye.
 
Az érdeklődőket tehát november minden szombatján (november 7., 14., 21., 28.) 15.00 óra tájban várjuk az állattartó telep melletti kilátónál. Természetesen más madarakat is megfigyelhetnek majd: a bíbicek száma már most meghaladta a 10 ezret, több ezer sirály tartózkodik a térségben, s lassacskán érkeznek a nagy lilikek is. A darulesek idején a kilátó közelébe hajtjuk a racka- és a cigájanyájat, valamint a szürkemarha-gulyát, így ezeket a régi magyar háziállatokat szintén közelebbről megismerhetik.
 
További információt kaphatnak kollégánktól a következő telefonszámon:
Török Sándor  +36 30 475 1776 
 
 
 
 
 
 
   
 
2015.10.30.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design