magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A dzsungel mélyétől a világ tetejéig – kiállítás dr. Puky Miklós képeiből
 
Az idén tavasszal elhunyt neves biológus és természetvédő, dr. Puky Miklós képeiből nyílt kiállítás Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpontban. A fotók Nepál különleges világába kalauzolják az érdeklődőket.
   
 
A mintegy harminc fényképből összeállított tárlat tulajdonképpen egy emlékkiállítás, mellyel a jeles természetvédő munkássága előtt kívánunk tisztelegni. Dr. Puky Miklós biológus az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézetének tudományos főmunkatársa volt, s ebben a minőségében számos nemzetközi természetvédelmi programban is részt vett. A Varangy Akciócsoport Egyesület elnökeként rendszeresen szervezett békamentő akciókat. Nagyon szerette a természetet. Rabul ejtették a szép tájak, vízesések, növények, állatok, melyeket sikerrel kapott lencsevégre. Szép képeiből rendszeresen készíttetett naptárakat, képeslapokat, melyeknek bevételét jótékony célokra ajánlotta föl.
 
A Körösvölgyi Látogatóközpontban most bemutatott fotókat egy nepáli tanulmányút során készítette 1997 tavaszán, amikor Baltay Zsombor és Schád Péter társaságában ottani természetvédelmi szervezetekkel ismerkedett meg és cserélt tapasztalatokat. Munkatársaival együtt elsősorban a helyi kétéltű és a madár fauna védelmére dolgozott ki irányelveket.
 
A fotók segítségével felfedezhetjük Nepál gyönyörű tájait, bepillantást nyerhetünk az ott élő emberek életébe, megismerhetjük kultúrájukat. Megelevenedik előttünk a nepáliak egyszerű, természetközeli élete. Láthatjuk, amint egy férfi a hátán viszi feleségét az orvoshoz, vagy ahogyan a közös szeméthalmazban együtt keresgél magának élelmet a kóbor kutya, az éhes tehén és a szegény ember. Megdöbbentő az a felvétel is, melyen dr. Puky Miklós egy hamvasztás előkészületeit örökítette meg.
 
Az egyik fotót nézve a Himalája több mint 8 ezer méter magas hegyvonulataiban gyönyörködhetünk, egy másik kép pedig a szentélyek szépségét örökítette meg. A kiállítást július 31-ig tekinthetik meg a Körösvölgyi Látogatóközpontban.
 
 
 
 
 
   
 
2015.07.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design