magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Fel a fejjel a Réhelyi tanösvényen!
 
A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által koordinált Vidékjáró programsorozat keretében április 17-18-án Magyarország mind a tíz nemzeti parkjában túrákat szerveznek „Csillagséták Nemzeti Parkjainkban címmel.
   
 
A tematikus túrák keretében szakképzett vezetők segítségével tanulmányozhatják az éjszakai égboltot. Emellett a természet éjszakai hangjait is felfedezhetik.
 
Igazgatóságunk csillagsétájának helyszínéül a Dévaványai-Ecsegi puszták részterületet választottuk. A program április 17-én 20.00 órakor egy előadással kezdődik a Réhelyi Látogatóközpontban (GPS koordináták: É 47º 04’ 53.03” K 20º 55’ 51.10”). A téma a csillagászat története, az égbolthoz kapcsolódó hiedelmek, jóslások.
 
Ezután indulunk a túrára, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a közelben, egy fénytől mentes helyről figyeljük majd az égboltot. A nagy teljesítményű teleszkóp mellett lézersugár is rendelkezésünkre áll. A sugarat közvetlenül rá tudjuk irányítani egy-egycsillagra, így az égbolt felderítése sokkal könnyebbé válik. Szakvezetőnktől sok-sok érdekességet tudhatnak meg például arról, honnan kapták nevüket az egyes csillagképek, s milyen hiedelmek kötődnek hozzájuk.
 
Az égbolt fürkészése mellett lehetőségünk adódik arra is, hogy a természet éjszakai hangjait megfigyeljük. A felzavart lappantyúk és az éjszakai életet élő baglyok hangjának beazonosítása izgalmas feladat.
 
Kérjük, a programra előzetesen jelentkezzenek Szélné Sándor Katalinnál a +36 (30 )445-2409-es telefonszámon. A túra ingyenes és minimum 5 fő jelentkezése esetén indul. Felhős idő esetén elmarad, akkor ugyanis nem tudjuk megfigyelni a csillagokat. Ha nem látják biztosnak azt, hogy tiszta az égbolt, kérjük indulás előtt telefonon kérdezzék meg szakvezetőnket, hogy megtartja-e a túrát.
 
 
 
   
 
2015.04.15.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design