magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Téli gólyák
 
 
Az elmúlt napokban többször is felbukkantak fehér gólyák a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. A korábbi tapasztalatok szerint minden évben egy-két példány nálunk tölti a telet.
   
 
December utolsó és január első napjaiban Igazgatóságunkhoz jó néhány lakossági bejelentés érkezett arról, hogy gólyákat láttak Újkígyóson, Gyulán és Kétegyházán. Munkatársaink is többször észlelték a madarakat. Azt, hogy pontosan hány gólyáról van szó, nem lehet tudni. Annyi bizonyos, hogy Gyulán és Kétegyházán egyidőben is láttunk gólyát, tehát minimum két madár jelen van a térségben. Mindkét településen a vasútállomás környékén, villanyoszlopon látták a madarakat.
 
A Kétegyházán megfigyelt gólya (amelyet legutóbb január 5-én, azaz ma láttunk), jelölőgyűrűt visel. Ennek adatait azonban – kisméretű alumíniumgyűrűről lévén szó –, egyelőre még nem sikerült leolvasni.
 
Addig, amíg a madarak jól tudnak repülni, nincs szükség a természetvédelmi szakemberek beavatkozására. Ha azonban a táplálékszegény időszakban (kemény fagy illetve vastag hótakaró) sem repülnek délebbre és legyengülnek, akkor megfogjuk őket és gondoskodunk teleltetésükről.
 
Érdekesség, hogy az a tüskevári gólyapár, amelyik minden évben a legkorábban érkezik, már a fészkében várja a tavaszt. Igaz, azt nem tudjuk, hogy egyáltalán töltöttek-e hosszabb időt Európa délebbi tájain.
 
 
 
   
 
2015.01.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design