magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Idén rekordszámú kerecsenfióka született
 
 
Rekordszámú kerecsensólyom fióka született idén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén. A párok összesen 77 utódot neveltek fel.
   
 
Nemzeti parkunkban az 1990-es évek második felétől költenek rendszeresen kerecsensólymok. Néhány gyengébb évtől eltekintve (amilyen például a tavalyi volt, amikor csupán 24 fióka született) számuk folyamatosan növekszik, gyakorlatilag a KMNP minden részterületén előfordulnak. Idén minden eddiginél népesebb volt a szaporulat. Tavasszal 33 pár rakott fészket, melyekből 24-ben sikeres volt a költés. Összesen 77 fióka repült ki, így elmondható, hogy jelentősen gyarapodott az állomány.
 
A rendkívül sikeres költés főként két tényezőnek köszönhető. Az egyik a kedvező időjárás, a másik pedig a bőséges táplálék, rendkívül nagy volt ugyanis a rágcsáló-felhozatal.
 
A kerecsensólymok döntő többsége a 400 kilovoltos nagyfeszültségű elektromos vezetékek oszlopaira kihelyezett költőládákban fészkel. Csak ritkán fordul elő, hogy természetes közegben, azaz fákon költenek. Örvendetes módon éppen a mi nemzeti parkunkban, a Dévaványai-Ecsegi puszták részterületen van az országban a legnagyobb ilyen természetes közegben fészkelő állománya, összesen tíz pár.
 
Mivel a kerecsensólyom nem épít saját fészket, így ezek az említett párok is főként parlagi sasok és rétisasok fészkében nevelték fel utódaikat, de olyanok is voltak, amelyek a fára helyezett mesterséges költőládákat foglalták el. Dévaványa térségén kívül idén még két helyen – Tótkomlós és Csabacsűd térségében – akadt egy-egy olyan kerecsenpár, amelyik természetes közegben, azaz fán, nem pedig villanyoszlopon fészkelt.
 
 
 
   
 
2014.10.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design