magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Megérkeztek az Alföldön telelő vándorsólymok
 
A vándorsólyom ritka költőfaj Magyarországon, alig harminc pár költ a hegyvidékeken. Telelni azonban szép számban jönnek ide. A napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területére is megérkeztek az első példányok.
   
 
A múlt század első évtizedeiben még gyakran lehetett találkozni vándorsólyommal a Bükkben, a Zempléni-hegységben, a Pilisben és másutt is. A szintetikus rovarirtó szerek – főleg a DDT – széleskörű használata miatt azonban világszerte drasztikusan lecsökkent az állomány. Hazánkban 1964 és 1997 között egyetlen sikeres költést sem regisztráltak,amiért elsősorban a környezetben felhalmozódott DDT okolható. A szer használatát egyébként legelőször Magyarországon tiltották be 1968-ban, majd hamarosan a többi országban is. A kedvező hatások azonban csak évtizedek múltával jelentkeztek.
 
Az utóbbi tizenöt évben a vándorsólymok száma Európa-szerte, így nálunk is örvendetes módon növekszik. Napjainkban már mintegy harminc pár fészkel a hazai hegyvidékeken. Európa északabbi tájairól (a vándormadarak csapatait követve, s azokból zsákmányolva) azonban ennél jóval többen érkeznek ide telelni.
 
A KMNPI területén az első példányokat szeptember 23-án a Makó környéki szikes pusztákon figyelték meg kollégáink. Azóta láttunk már vándorsólymot a Dévaványai-Ecsegi pusztákon, Békéscsabán, a Biharugrai halastavak környékén és a Maros mentén is. Eddig mintegy tíz vándorsólymot figyeltünk meg a KMNPI területén, de valószínűleg érkeznek még továbbiak is.
 
Talán kevesen tudják, hogy a vándorsólyom a Föld leggyorsabb állata. Zuhanórepülés közben sebessége a 300 km/órát is meghaladhatja.
 
 
 
   
 
2014.10.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design