magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Nyár végén is virágba borultak a löszpusztagyepek
 
Az idei nyár csapadékos időjárása, a hűvös és melegebb periódusok váltakozása kedvezett a puszták növényzetének. Ennek köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park több löszpusztagyepén is nyárvégi másodvirágzást figyelhetünk meg, a gyepek mindenhol üde zöldek.
   
 
A Csanádi-pusztákon tömegesen virágoznak a ligeti zsályák, bontogatja szirmait a koloncos legyezőfű és a bakfű, s másodvirágzásban van a védett macskahere. Ismét megcsodálhatjuk a tejoltó galaj sárga virágait is.
 
A Tatársánci ősgyepen a kisvirágú csüdfű, a ligeti zsálya és a tejoltó galaj szintén másodvirágzásba kezdett. Emellett egy kuriózum, a kónya zsálya is újra bontogatja szirmait. Ez a növény Magyarországon egyedül a KMNPI területén fordul elő. A Tatársáncon hat tő kónya zsálya és egy hibrid zsálya tő virágzását figyeltük meg az elmúlt napokban.
 
A közelmúltban az amarilliszfélék családjába tartozó vetővirágok is elkezdték bontogatni apró, sárga szirmaikat. Itt nem másodvirágzásról van szó, mivel a vetővirág az időjárástól függően általában augusztus utolsó hetében, szeptember elején nyílik, s a következő év márciusában hoz leveleket és termést. E növény érdekessége, hogy a nagyon száraz években egyáltalán nem virágzik, de virágai ekkor is megtermékenyülhetnek a föld alatt. A nemzeti park szinte minden értékesebb löszgyepfoltjában előfordul, legnagyobb mennyiségben a Csanádi-pusztákon.
 
 
 
 
  Fotókat készítette: Balogh Gábor
 
                                                    Bakfű                                                                Macskahere
 
 
Vetővirág
   
 
2014.09.01.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design