magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Daru átvonulási rekord Szabadkígyóson
 
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kígyósi-puszták tájegységén januárban az átlagosnál kisebb volt a madármozgás. Februárban azonban meglepetés történt: rekordszámban érkeztek ide a darvak.
   
 
Az év első hónapjában az itt rendszeresen áttelelő vízimadarak közül a ludak és récék idén nagyrészt elmaradtak. A kevés hó és eső miatt ugyanis nem alakult ki olyan állandó vízállás, ami ezeknek a fajoknak megfelelő életteret biztosított volna. A jobbára száraz, csak minimális belvízzel borított terület azonban váratlanul mégis igen látványos madártani eseménnyel szolgált.

Az enyhe időjárás miatt januárban még csak időlegesen megjelenő áttelelő darucsapatok február elején, a hóolvadást követően már egyre nagyobb számban népesítették be a pusztát. Az egyébként vonuló madarak egy átlagos időjárású évben a telet tőlünk délebbre, többnyire Északkelet-Afrika térségében töltik, csak olyan enyhe időjárás esetén maradnak nálunk, amilyen az idei tél is volt. A rövidfüvű gyepeken kialakuló kisebb-nagyobb vízállások, a kedvező táplálkozási feltételek és a teljes vadászati tilalom következtében biztosított háborítatlanság is hozzájárult ahhoz, hogy az átvonuló darvak hosszabb időszakot is eltöltsenek a területen.

A napközben táplálkozni olykor több kilométer távolságra is kihúzó csapataik késő délután mindig visszatértek a pusztára, ahol a nagy kiterjedésű, fokozottan védett gyepeken éjszakáztak. A pár hétig tartó itt tartózkodásuk során az egyszerre megfigyelt legnagyobb példányszámuk mintegy 8000 madár volt, ami abszolút rekord. A terület védetté nyilvánítása (1977) óta nem volt példa arra, hogy egyszerre ilyen nagy tömegben tartózkodjanak darvak e vidéken. A megbízható szakirodalmi források korábbról sem tesznek említést ekkora mennyiségről. Mivel a csapataik folyamatosan érkeztek és vonultak tovább északi költőhelyeik felé, a hetek alatt átvonult tényleges állománynagyság ennél akár jóval nagyobb is lehetett. A tavaszi madárvonulás még csak ezután válik intenzívebbé, de már visszatértek más korai vándorok is a pusztára. Megérkezett a bíbic, az örvös galamb és a mezei pacsirta is.

 

Hajnali kihúzás

 

Daru csapat

 

Darvak a Hegyes-halomnál

 

Táplálkozó daru család

 

Éjszakázó helyükön gyülekező darvak

 
   
 
2014.02.21.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design