magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
» XX. Fehértó Napja – természetvédelmi nyílt nap (Nyílt nap)
XX. Fehértó Napja – természetvédelmi nyílt nap (Nyílt nap)
 
Szeptember 21. Szombat, 9.00-17.00
 
XX. Fehértó Napja – természetvédelmi nyílt nap
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút Község Önkormányzatával közösen rendezi meg szeptember 21-én a XX. Fehértó Napját. A cél ezúttal is az, hogy bemutassuk a Dél-Tiszántúl legjelentősebb szikes tavának táji, természeti értékeit.
 
A programok reggel 9.00 órakor kezdődnek és több helyszínen zajlanak: a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumának udvarán, a Fehértó területén, valamint a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep melletti kilátó körül. (A rendezvény helyszíne a Kardoskutat Hódmezővásárhellyel összekötő 4418-as számú útról közelíthető meg, GPS koordináták: É 46º 29’ 02.24” K 20º 39’ 06.37”.)
  
Az érdeklődők ezen a napon bemehetnek a védett területekre, felmehetnek a tómeder melletti toronyba, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a pusztai tájra. Közben természetesen sok mindent megtudhatnak a szikes tó kialakulásának történetéről és megismerhetik különleges növényvilágát egy medertúra keretében.
 
A Hódmezei Őrzők Íjász Egyesület tagjai nemcsak íjászbemutatót tartanak, hanem egy jurtát is felállítanak. A békéscsabai Guzsalyas Egyesület pedig a régi pásztorélet hagyományait eleveníti fel.
 
Természetesen lehetőség nyílik a régi magyar állatfajták (tinó, bivaly, mangalica, szamár) megismerésére is, a kilátónál felállított mobilkarámnál. Az Igazgatóság ezres egyedszámú magyar szürkemarha, illetve több százas cigája és racka juh állományt tart, melyek egyik törzstenyészete a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepen található. A szürkemarha-gulyát és a juhnyájakat kihajtjuk a közeli legelőkre.
  
Idén is lesz ragadozómadár- védelmi bemutató, a színpadon pedig egymást váltják majd a különböző kulturális csoportok. Kézműves foglalkozások, kiállítások, népi játszótér és természetismereti foglalkoztató várja az érdeklődőket, akik a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott, ízletes finomságokat is megkóstolhatják, illetve megvásárolhatják.
  
A helyszínek között Dottó kisvonat illetve pusztafogatok szállítják majd a látogatókat. Egész nap üzemel a büfé, ahol megkóstolhatják egyebek mellett a túzoksört, délben pedig ízletes ebéddel is vendégeink rendelkezésére állunk.


A képre kattintva letölthető a részletes plakát.
 
 
 
 
 
 

Részletek

   
 
2020. 07. 07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design