Megduplázódott a költő hamvas rétihéják száma a Kis-Sárréten

A hamvas rétihéja hosszú évekig csak alkalmi fészkelőként volt jelen a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Az utóbbi időszakban azonban rendszeresen költ néhány pár.

Ebben az évben a tavalyi két párral szemben négy pár költését regisztráltuk. Egy pár Mezőgyán mellett, közvetlenül az országhatárnál költött egy zsombékos, sásos területen. Kirepült fiatalokat nem sikerült megfigyelni, valószínűleg a költés meghiúsult. A másik költőhely Vésztő-Mágor határában, egy nádas-sásos növénytársulásban volt, ahol három pár költött egymáshoz közel, laza kolóniában. Mindhárom pár sikeresen nevelt fiókákat. A pontos számot a fészkek közelsége miatt nehéz volt meghatározni, de páronként minimum két-két fióka biztosan kirepült. Egyelőre még a fészkelőhelyek közelében tartózkodnak, a szülők segítik őket a táplálkozásban.

A kép illusztráció. A fotót Marik Pál készítette

A hamvas rétihéja általában áprilistól szeptemberig tartózkodik hazánkban. Eredetileg a nedves rétek és nyílt, mocsaras területek fészkelő madara volt, az utóbbi évtizedekben azonban egyre gyakrabban költ a lecsapolások helyén kialakult mezőgazdasági területeken, elsősorban őszi vetésű gabonákban és lucernaföldeken. Az ilyen területeken a gazdálkodási tevékenységek miatt gyakran sikertelenek a költések.

Földön fészkel, általában 3-6 tojást rak, melyekből 30 nap múlva kelnek ki a fiókák és ugyanennyi idő múlva történik a kirepülésük is. Tápláléka elsősorban kisemlősökből, (egerek, mezei pockok), madárfiókákból, gyíkokból és nagyobb testű rovarokból áll. A faj védelme szempontjából fontos a még meglévő klasszikus élőhelyek védelme, illetve a mezőgazdasági kultúrákban lévő fészkek felderítése és azok körül egy kisebb védőzóna kijelölése.

A fotót Mogyorós Edit Nóra készítette