Lengyelországban jelölt fehér gólya került kézre Dévaványán

Lengyelországban gyűrűzött fehér gólyát találtak Dévaványán a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A településen idén kilenc fészekben költöttek fehér gólyák, s összesen 26 fiókát neveltek fel sikeresen.

A gólyák rendszerint augusztus 20. környékén hagyják el hazánkat, de indulásuk előtt már jelentősebb távolságokat is megtesznek. A tőlünk északra fekvő országokból általában már augusztus első felében érkeznek vonuló csapatok, melyek aztán tovább folytatják útjukat a Boszporuszon keresztül Afrikába.
 
Dévaványa környékén augusztus közepe táján csaknem 100 példányos gólyacsapat járta a külterületeket. A lucerna-kaszálásokon illetve más mezőgazdasági területeken keresték a táplálékul szolgáló pockokat, nagyobb rovarokat. A Dévaványa környékén gyülekező gólyák közül az egyik fiatal fehér gólya jelölőgyűrűt viselt, melynek adatai alapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai megállapították, hogy idén júniusban jelölték a Dévaványától kb. 700 kilométerre fekvő lengyelországi Wybranowoban.

Sajnos ez a példány úgy került kézre, hogy egy éjszakázásra kiválasztott középfeszültségű vezeték tartóoszlopán végzetes áramütés érte.

Szél Antal István
Szél Antal István